Het Kaf en Het Koren


In 2011 was het wereldnieuws: bijbelleraar en radiopresentator Harold Camping voorspelde dat op 21 mei de Dag des Oordeels plaats zou vinden. Gelovigen zouden worden opgenomen in de hemel. Alleen documentairemakers Stefan Wittekamp en Suzanne Arts is het gelukt door de dringen in deze bijna sektarische groepering. Van dichtbij legden zij de hoop, de angst en de eenzaamheid van drie gelovigen vast op film. Dit geeft een unieke blik op de denkwijze van sekteleden Adrienne, Michael en Candace en hun gezinnen. Vol spanning en onzekerheid leven zij toe naar de Dag des Oordeels. Hun handelen is nauwelijks te begrijpen voor de ‘ongelovige’ buitenwereld. Een wederzijds gevoel van onbegrip en afstand is het onvermijdelijke gevolg. En daarmee lijkt de scheiding tussen kaf en koren zich al te voltrekken ver voor de Dag des Oordeels aanbreekt. Hoe kon een fundamentalistisch idee van een radiopresentator leiden tot zoveel verwarring, verlatenheid en schrijnende vervreemding van de samenleving?

Het Kaf en Het Koren is als HollandDoc uitgezonden door de EO op 23 februari 2012. U kunt de hele documentaire bekijken op de site van 2Doc.

Producenten Louter Film & EO
Productie Stefan Wittekamp
Regie Stefan Wittekamp / Suzanne Arts
Camera Suzanne Arts
Eindredactie EO Floor Koomen
Regie advies Mart Dominicus
Montage advies Govert Janse / Leon Noordzij
Muziek Eef van Breen
Muziekmastering Ruben Samama
Additionele muziek Watermelon Slim
Kleur correctie Michiel Rummens (Amator)
Sound design Jaap Wajer
Graphics Pankra.com
Periode mei 2011 – feb 2012

1 Harold Camping in radiostudio 2 Verkeersblokkade NY 3 John op Miami Beach 4 Joel in NY 5 Fam Martinez wacht af 6 NY_optocht