Putten, Poep en Pompen


In deze korte docu volgen we twee meisjes die in twee verschillende dorpjes wonen. Ze heten Pushpa en Savita. Het leven van de meisjes ziet er op het eerste gezicht gelijk uit. Maar niets is minder waar.

Pushpa groeit met haar twee broertjes op bij haar ouders, die het relatief gezien goed hebben. Ook haar opa en oma wonen bij hen in. Haar vader heeft geïrrigeerde landbouwgrond bij hun huisje. Ook staat er een openbare handpomp naast hun huis, met schoon drinkwater.

Savita groeit met haar broertjes en zusje op bij haar oom en tante. Omdat haar ouders negen maanden per jaar weg zijn, om geld te verdienen in de grote stad. Slechts drie maanden per jaar ziet ze haar ouders (in het regenseizoen), omdat ze dan landbouw kunnen bedrijven. In het dorp waar zij woont is geen schoon drinkwater, maar een open put, buiten het dorp. Savita sjouwt enkele keren per dag water.

Door het watertekort in de centrale regio van India bestaat er een groot verschil tussen de levens van Pushpa en Savita. De film wordt gebruikt als voorlichtingsmateriaal voor basisscholen. Door het verhaal van de meisjes leren de kijkertjes dat met enkele relatief simpele ingrepen het leven van Savita en haar dorp drastisch zou kunnen veranderen…

Opdrachtgever De Verre Naasten
Producent Scheef Idee Producties
Eindredactie Tjerk de Vries
Regie Stefan Wittekamp
Productie Rajendra Singh
Camera Suzanne Arts
Geluid Stefan Wittekamp
Hoofdpersonen Savita & Pushpa
Montage David Douglas
Voiceover Maxime Hartman
Componist Bent Music
Periode 2008

Savita avondeten bereiden opnames in dorp tandenpoetsen water halen rijst uitzoeken opnames drinkwater halen