Mosselmannen

Aan de rand van de Oosterschelde ligt een dorp dat afhankelijk is van de grillen van de natuur. Een dorp waar men nog leeft van de visserij. Een hechte gemeenschap waar een groot deel van dorpelingen zondags trouw naar de kerk gaat. Maar waar de jaarlijkse Mosseldag voor grote interne verdeeldheid zorgt. Beroemd om haar mosselen en oesters wordt Yerseke de parel van Zeeland genoemd.

In de zomer van 2013 draaiden we de 10-delige EO-serie ‘Mosselmannen’. Hierin volgen we vier families uit het Zeeuwse vissersdorp Yerseke, die zijn geworteld in de mosselvisserij.

De Yersekenaren vinden zichzelf een apart volkje en recht voor zijn raap. Ze zijn nuchter en misschien nog geslotener dan hun eigen mossels. In Mosselmannen krijgen we een inkijkje in deze bijzondere gemeenschap, zowel op het water, als op de wal.

Producent EO
Eindredactie Irjan Aarten
Regie/samenstelling Maarten Joosse / Stefan Wittekamp
Regie Eva Hulscher
Productie Herma van Boven
Redactie Maarten Joosse / Eva Hulscher
Eindmontage Koen van Meeuwen
Camera Olaf Schuur
Camera inval Machiel Martens
Geluid Mark Gelling / Ivo Voragen / Benno van der Velde
Periode mei-nov 2013

In de kajuit Mosselkeuring door veilingmeesters Mosselkotter Mosselveiling Oogst mosselzaad op het Wad Opnames op de Oosterschelde Opnames vanaf dak werf Poetsbeurt onderwaterschip Prepareren mosselmonster Zonsopkomst Noordzee